O com convertir les nostres il·lusions i utopies educatives en realitats

diumenge, 1 de setembre del 2013


Els passats dimarts 27 i dimecres
28 es van realitzar, al Centre de Convencions des Mercadal, les Jornades d’Estiu del Col·lectiu MenorcaEdu21   sota el títol Perseguim un pacte. Els mitjans de comunicació se n’han fet ressò i les xarxes socials també; podeu veure totes les experiències presentades i les conclusions dels debats a la pàgina que us indiquem. No volem ara aprofundir en els continguts temàtics treballats sinó referir-nos al significat de tot plegat.

La presentació del col·lectiu i dels seus objectius el passat mes de juliol, en plenes vacances, ja ens va sorprendre; el saló de la Casa de Cultura de Ciutadella ple ens omplí de coratge per tirar endavant. La preparació de les jornades d’estiu tampoc no ha estat una feina fàcil però durant tot el procés anaven rebent adhesions;  persones i col·lectius  s’oferien per exposar les seves experiències innovadores gratuïtament. Aquesta reacció ens va impressionar: la solidaritat i la feina desinteressada de moltes persones ha fet possible unes jornades inoblidables. Especial atenció mereixen les persones que dia a dia han preparat tots els detalls i s’han fet càrrec de tots els entrebancs; aquest grup es mereix tots els elogis  i la gratitud de tots nosaltres.

Mentrestant, el número d’inscrits anava en augment fins arribar als 250, una xifra considerable (gairebé el 18% del professorat total de l’illa de Menorca, 1337). La participació dels pares i de les mares, de l’associació d’alumnes i del sector productiu arrodoní l’èxit de les jornades i ens permeté obtenir una primera radiografia del que succeeix al sistema educatiu de la nostra illa.

Les jornades han significat, en moments convulsos, un exercici de responsabilitat i de coherència. L’objectiu, radiografiar el present per projectar-nos al futur mitjançant un gran pacte social. La vista posada en l’estratègia Europa 2020.  S’ha treballat de valent, les sales plenes a vessar, la gent disposada a explicar les seves idees de futur, amb il·lusió, sense crítiques buides; amb ganes d’aportar... En un ambient de respecte, tolerància i cooperació. I bones maneres, amb ganes d’aprendre i en un ambient d’optimisme; persones de diferents procedència, ideologia, tarannà, etapa educativa, interessos, motivacions; junts per viure una experiència única, senzilla però coherent, planera però pedagògicament sòlida, humil però tant digna com qualsevol congrés o seminari.

Una  mobilització en positiu d’un col·lectiu, cada vegada més nombrós, que volem identificar seriosament el que no funciona per llançar propostes de futur i arribar a acords amb tots els estaments socials i polítics. Un col·lectiu disposat a revisar el que hem fet malament per esmenar-ho; un col·lectiu obert a la societat que creiem fermament en la participació de les famílies i les volem al nostre costat, sense traves ni entrebancs; un col·lectiu que creiem amb els alumnes, en la seva capacitat d’organització i en la seva capacitat d’aportar coneixements per enriquir les nostres classes. Un col·lectiu obert, disposats a aprendre, disposats a escoltar, disposats a ajudar, disposats a canviar i disposats a adaptar-nos.

Un col·lectiu amb conviccions que estimem la nostra terra i la nostra llengua, que hem sabut i sabem valorar les persones nouvingudes i el bagatge experiencial que ens aporten, que hem sabut i sabem valorar les persones amb discapacitats en el marc de l’escola inclusiva.  Un col·lectiu conscient que sabem que la clau del progrés és la innovació i la recerca en educació.

Un col·lectiu sempre obert a noves propostes assenyades fruit de la recerca i de l’experimentació. Un col·lectiu amb capacitat de diàleg i amb voluntat d’arribar a consensos. Un col·lectiu amb llacunes, amb defectes i amb mancances. Un col·lectiu format per persones que creiem en l’educació, que estem disposats a oferir el nostre temps i els nostres coneixements per millorar-la, per arribar a acords, per teixir lligams d’entesa que ens permetin arribar a un gran acord. Un gran acord a favor de tots, un pacte social capaç d’articular forces i objectius.

El nostre lema: perseguim un pacte.  És una fita a llarg termini; no ha d’anar contra ningú, ens ha d’afavorir a tots, ha de ser un pacte assenyat perquè neix del seny de la gent de peu, de la gent senzilla.

El seny  ha d’orientar tot el procés; tenir seny implica no viure per sobre de les possibilitats, implica ajustar-se a les necessitats, implica ser conscients de les limitacions però alhora ser capaç d’esforçar-se per aconseguir els millors resultats; ser assenyat implica ser humil, conscients que per complir els objectius necessitem la cooperació dels companys.

El nostre projecte es fonamenta sobre dos grans eixos: la voluntat d’arribar a un gran pacte social per l’educació i la implementació i difusió d’experiències innovadores. No concebem l’un sense l’altre; les experiències innovadores ens permeten avançar i el pacte ens ha de permetre consolidar allò que la innovació ens demostra que funciona.


Humilment, assenyadament, amb convicció i amb il·lusió perseguim un pacte en benefici de tots. Ajuda’ns. 

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada